AktualitetBotalajmeShendet

Qeveria Skoceze ka nisur nje aplikacion per gjurmimin e kontakteve,i cili shpreson te ndihmoje kontrollimin e transmetimit te Covid-19

Nga sot, aplikacioni ‘Protect Scotland’ është i disponueshëm si për Android ashtu edhe për iOS. Aplikacioni është i pajtueshëm me iPhone 6S dhe lart dhe Android 6.0 e lart.

Në kontekstin e pandemisë së koronavirusit, gjurmimi i kontakteve përfshin identifikimin e kontakteve të një personi që ka rezultuar pozitiv për Covid-19. Këto kontakte më pas njoftohen në mënyrë që të mund të marrin masat e duhura, të tilla si marrja e një testi ose vetë-izolimi. Aplikacionet për gjurmimin e kontakteve mund të ndihmojnë në shkallëzimin e këtij procesi duke mbajtur një listë të kontakteve të ngushta të individëve (zakonisht zbulohen përmes Bluetooth), të cilët mund të njoftohen automatikisht kur mund të jenë ekspozuar ndaj virusit.

Aplikacioni i qeverisë Skoceze, Protect Scotland, përdor Bluetooth për të zbuluar kontakte të ngushta (njerëz që kanë qenë brenda 2 milion për të paktën 15 minuta). Kur një individ rezulton pozitiv për Covid-19, ata kontaktohen me telefon për të kontrolluar nëse janë përdorues të aplikacionit dhe, nëse po, nëse pranojnë që testi i tyre pozitiv të ndahet në mënyrë anonime me kontaktet e tyre të fundit.

Qeveria Skoceze e përshkroi aplikacionin si një "mjet shtesë që plotëson gjurmimin e kontakteve ekzistuese person me person".

"Lëshimi i aplikacionit është një zhvillim i mirëpritur i cili do të ofrojë një nivel shtesë të mbrojtjes, duke mbështetur sistemin Test dhe Protect të NHS Skocisë ndërsa punon për të ulur përhapjen e Covid-19 në të gjithë vendin", tha Nicola Sturgeon, Ministri i Parë i Skocisë .

“Unë do të inkurajoja të gjithë të shkarkojnë aplikacionin falas nëse kanë një smartphone të pajtueshëm dhe ndihmojnë në ngadalësimin e përhapjes së Covid-19. Kjo do të mbështesë punën e NHS Skoci dhe ka potencialin për të ndihmuar në shmangien e bllokimeve lokale. Ne e dimë që jo të gjithë përdorin një smartphone ose do të jenë në gjendje ose duan të hyjnë në aplikacion, prandaj ky program është shumë atje për të plotësuar metodat ekzistuese të gjurmimit të kontakteve. " Republika e Irlandës dhe Irlanda e Veriut tashmë kanë shfaqur aplikacione të pajtueshme për gjurmimin e kontakteve bazuar në punën e të njëjtit zhvillues, NearForm, i cili zhvilloi Protect Scotland. Në mënyrë thelbësore, Irlanda dhe Irlanda e Veriut kanë rënë dakord të ndajnë bazat e të dhënave të çështjeve pozitive Covid-19. Cian Maidín, CEO i NearForm, komentoi: "Ne jemi të kënaqur që kemi partneritet me NHS Scotland në aplikacionin Protect Scotland i cili vendos fuqinë në xhepat e qytetarëve për t'u bashkuar me luftën kundër Covid-19. Kjo teknologji me burim të hapur u ndërtua me privatësinë dhe mbrojtjen e të dhënave në thelb të saj dhe, përmes çelësave anonimë, lejon qytetarët skocezë të angazhohen, të mbrojnë njëri-tjetrin dhe të thyejnë zinxhirët e transmetimit. Qeveria Skoceze ka marrë një qasje të shkëlqyeshme, duke përdorur softuer me burim të hapur, i cili është rishikuar nga kolegët dhe është prezantuar me sukses në Irlandë dhe Irlandën e Veriut. ” Anglia ende nuk ka lancuar aplikacionin e vet, të shumëpritur, për gjurmimin e kontakteve. Pas kritikave të forta nga mbrojtësit e privatësisë së të dhënave, akademikët dhe ligjvënësit, qeveria u detyrua të bënte një kthesë nga modeli i saj i preferuar i centralizuar në një model të decentralizuar më të vetëdijshëm për privatësinë për aplikacionin. Në muajt e fundit, qeveria ka dobësuar rëndësinë e një aplikacioni brenda sistemit të saj ‘Testimi dhe Gjurmimi’. Ndërkohë, qeveria e Singaporit ka filluar të shpërndajë pajisje të vlefshme për çdo qytetar. Pajisjet do të ruajnë një regjistër të kontakteve të ngushta deri në 25 ditë, të cilat mund të nxirren vetëm kur pajisja t'i dorëzohet fizikisht një zyrtari shëndetësor. Pajisjet kanë për qëllim të plotësojnë aplikacionin e saj ‘TraceTogether’, i cili ishte ndër të parët në botë që filloi.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com