BotaKuriozitetlajme

Boja fotovoltaike mund te zbatohet ne makina dhe shtepi

Studiuesit koreanë kanë demonstruar se është e mundur të krijohen qeliza organike fotovoltaike me sipërfaqe të madhe, duke hapur derën për aplikime të tilla si bojë fotovoltaike me bazë plastike.
Ekipi nga Korea Institute of Science and Technology (KIST) ka zhvilluar një zgjidhje organike me efektshmëri të lartë, me sipërfaqe të madhe, qelizë diellore e përpunueshme - e formuar duke veshur një sipërfaqe me një solucion të qelizave diellore - duke kontrolluar shpejtësinë me të cilën zgjidhja e papërpunuar materialet ngurtësohen. Qelizat diellore të përpunueshme me zgjidhje janë demonstruar në laborator në zona të vogla, me zonën fotoaktive e cila gjeneron energji elektrike ka qenë shumë e kufizuar. Në shkallëzimin e këtyre qelizave deri në një zonë të madhe për të prodhuar energji elektrike të mjaftueshme për të qenë komerciale të qëndrueshme, studiuesit e kanë gjetur veten duke u përballur me çështje të performancës së zvogëluar dhe riprodhimit për shkak të kufizimeve të materialit dhe procesit. Ekipi i KIST, i udhëhequr nga Dr Hae Jung Son nga Qendra e Kërkimit për Hibridet Fotoelektrike, identifikoi ndryshimin në mekanizmin e formimit të filmit kur shkallëzohej në zonë. Procesi përmes të cilit tretësi në përzierjen e qelizave avullohet për të formuar një film ndodh ngadalë, duke rezultuar në grumbullim dhe çështje të tjera që ulin efikasitetin e qelizës diellore. Shpejtimi i këtij procesi do të zgjidhte këtë problem të shkallës. Son dhe kolegët e saj arritën të formonin këto qeliza në zona më të mëdha përmes një metode të veshjes me rrotullim të përdorur zakonisht në kërkimet laboratorike. Kjo përfshin rrotullimin e shpejtë të substratit gjatë procesit të formimit të filmit, përshpejtimin e avullimit të tretësit dhe bërjen e mundur të formimit të një filmi pa ndërlikimet që ndodhin gjatë një procesi të gjatë të avullimit.
Bazuar në këtë teknikë të përmirësuar të formimit të filmit, ekipi i Son zhvilloi fotovoltaikë organikë me sipërfaqe të madhe me performancë të lartë me një efikasitet të konvertimit të energjisë 30 për qind më të lartë se fotovoltaikët ekzistues. "Parimet kryesore të projektimit të materialeve të qelizave diellore të afta për një sipërfaqe të madhe me cilësi të lartë duke përdorur zgjidhjen do të përshpejtojnë zhvillimin e qelizave diellore të përpunueshme të zgjidhjes në të ardhmen", tha Son. "[Ky studim] ka kontribuar jo vetëm në rritjen e efikasitetit të qelizave diellore të përpunueshme të zgjidhjes së gjeneratës së ardhshme, por edhe në zhvillimin e teknologjisë thelbësore për prodhimin e materialeve të qelizave diellore në zonë të madhe të kërkuara për komercializim." Zgjidhja e Son dhe kolegëve të saj të këtij problemi hap derën për zhvillimin e fotovoltaikëve të romanit komercialisht të zbatueshëm. Për shembull, një material fotovoltaik mund të krijohet në formën e një ngjyre të zbatueshme për çdo sipërfaqe (p.sh. pjesa e jashtme e automjetit ose çatisë së një ndërtese), duke siguruar një burim energjie me kosto të ulët dhe miqësore me mjedisin për njerëzit që jetojnë në varfëri energjetike dhe duke e bërë atë shumë më të lehtë për të përdorur hapësirën për fotovoltaikë. Këto panele fotovoltaike mund të mirëmbahen duke thjesht ri-aplikuar ‘bojën’ sa herë që është e nevojshme.
Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com