BotaKuriozitetlajme

Nasa eshte ne kerkim te komapine private per te zhvilluar minime dhe germime ne Hene

Agjencia hapësinore ka njoftuar një iniciativë për minimin e burimeve hënore, në të cilën ka premtuar të blejë rekolitin hënor të nxjerrë nga ndërmarrjet private. Nasa shpreson që kjo të ndihmojë në vendosjen e standardeve ndërkombëtare për sjelljen në hapësirë.

Nasa po kërkon regolit hënor (shkëmbi dhe papastërtia që mbulon sipërfaqen shkëmbore) nga kudo në Hënë. Sipas kontratave me kushte të ndryshme, kompanitë do të minojnë në Hënë dhe t'i shesin burimet direkt Nasa pa pasur nevojë t'i sjellin burimet përsëri në Tokë, në vend të kësaj thjesht duke siguruar imazhe të materialeve dhe duke konfirmuar vendndodhjen e tyre.

Nasa u ka kërkuar ndërmarrjeve private të ofrojnë propozime nën iniciativën e re. Ai parashikon të paguajë rreth $ 15,000 - 25,000 $ për 50-500g material, megjithëse kompanitë do të jenë në gjendje të përcaktojnë çmimet në ofertat e tyre. Ofertat do të jenë të hapura për kompanitë në të gjithë botën si pjesë e një përpjekje për të "inkurajuar mbështetjen ndërkombëtare për rimëkëmbjen publike dhe private dhe përdorimin e burimeve në hapësirën e jashtme, në përputhje me ligjin në fuqi".

Duke folur gjatë një ngjarje të organizuar nga Fondacioni Secure World, një institut studimor, administratori i Nasa Jim Bridenstine tha: "Përfundimi është se ne do të blejmë një tokë hënore për të demonstruar se mund të bëhet". Ai tha se Nasa përfundimisht do të blinte lloje të tjera të burimeve të vlefshme hënore, të tilla si akulli hënor.

Bridenstine shkroi në një postim në blog se kjo iniciativë është pjesë e qëllimit të Nasa për të vendosur "norma të sjelljes" në hapësirë ​​dhe për të lejuar nxjerrjen private të materialeve në Hënë për të lejuar misionet e ardhshme të astronautëve "të jetojnë jashtë tokës", të tilla si duke përdorur akull për të krijuar karburant raketash ose duke përdorur shkëmbin e Hënës për të ndërtuar jastëkët e uljes. Këto standarde të sjelljes për nxjerrjen e materialeve hënore do të ishin të krahasueshme me standardet për nxjerrjen e materialeve nga oqeanet, tha ai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!