BotaKuriozitetlajme

Inteligjenca artificiale AI kunder pilotit luftarak .AI fiton

Frika se sistemet e inteligjencës artificiale (AI) në një të ardhme jo shumë të largët mund të marrin përsipër njeriun ka qenë në qendër të debateve dhe krahasimeve midis personaliteteve nga skena shkencore dhe socio-politike: nga Elon Musk te Stephen Hawking, nga Jack Ma (themeluesi i Alibaba është një entuziast i AI: për të është elektronikë e përparuar, jo një kërcënim) te Vladimir Putin (për këdo që ka udhëheqje në teknologjitë AI do të ketë udhëheqjen e të gjithë botës).

 

PUNA E PAR Elektronike. Çuditërisht, rezultatet e fundit të arritura nga DARPA, agjencia qeveritare amerikane që merret me projekte speciale në ushtri, duket se konfirmojnë të gjitha këto pozicione, sado të largëta mund të duken. Në një provë të raportuar nga agjencia amerikane në fund të gushtit, një nga instruktorët më të mirë të aviacionit ushtarak në Shtetet e Bashkuara u mund në një betejë ajrore të simuluar nga një F16 i drejtuar nga AI. Fitorja e UA ishte mbizotëruese: Banger, ky është emri i fluturimit i pilotit instruktor, u rrëzua 5 herë, pa qenë në gjendje të godiste kundërshtarin.
Sipas Jim Mock (DARPA), AI ka treguar aftësi mbinjerëzore në kontrollet e F16, duke kryer manovra të pamundura për një pilot të vërtetë. Fituesi super pilot elektronik i konkursit special për pilotët e gjuajtësve dixhitalë të organizuar nga vetë DARPA u krijua nga Heron Systems.
Sipas Ben Bell, programuesit dhe ekspertit të Heronit në mësimin e makinës dhe inteligjencës artificiale, AI do të kishte përfituar nga njeriu sepse kishte luftuar në një mjedis të simuluar. Studiues të tjerë kanë një mendim të ndryshëm, sipas të cilit krahasimi i simuluar do të vendoste AI dhe njeriun në të njëjtin nivel, sepse gjithashtu i ofron pilotit njerëzor mundësinë e kryerjes së manovrave që në të vërtetë do ta nënshtronin atë në përshpejtime të paqëndrueshme.

 Hapat e parë të terminatorit. Sidoqoftë, cili është morali? A duhet të përgatitemi për një të ardhme në të cilën makinat vdekjeprurëse të luftës do të tërbohen në qiell? Jo tani për tani (thonë ata), sepse sfida e luftuar në DARPA ishte në stilin e përsosur të Luftës së Parë Botërore, me vetëm dy aeroplanë që ndiqnin njëri-tjetrin në qiell me të shtëna automatiku - një skenar patjetër larg realitetit.

 E megjithatë, gjatë një takimi të mbajtur vitin e kaluar në Institutin Mitchell për Studime Hapësinore, një gjeneral i Forcave Ajrore Amerikane hipotetizoi për vitin 2021 provën e parë luftarake në qiellin e vërtetë midis një droni të pilotuar nga inteligjenca artificiale dhe një aeroplani luftarak me ekuipazhi njerëzor. Ndoshta Terminator është larg, por 2021 është nesër.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!